Zdrowa Jesień 22.10.2018.
22.10.2018 roku w naszej szkole odbył się konkurs pt. „Zdrowa Jesień”. Polegał on na przygotowaniu potrawy z jesiennych produktów.
Każdy miał kilka minut na przygotowanie potraw. Wszyscy przynieśli kolorowe i bardzo smaczne dania. Były one na tak wysokim poziomie, że decyzja była naprawdę trudna. Podczas oceny brana była pod uwagę estetyka podania potrawy, zaprezentowanie dania i oczywiście walory smakowe.
Pierwsze miejsce zajęła Thao Linh Bui Duc
Drugie Urshika Sethi
Trzecie Iga lepianko
Wszyscy nagrodzeni otrzymali nagrody – książki kucharskie.
Potrawa, która zwyciężyła to ratatouille. Przedstawiamy przepis na danie:
Ratatouille (Confit byaldi)
Składniki:
Warzywa:
-2 bakłażany
-6 pomidorów Roma
-2 cukinie
-2 żółte cukinie
Sos:
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1 mała cebula, pokrojona w kostkę
-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
-1 czerwona słodka papryka, pokrojona w kostkę
-1 żółta słodka papryka, pokrojona w kostkę
-sól i pieprz do smaku
-800 ml zblendowanych pomidorów (lub pomidorów z puszki)
Dodatkowo:
-2 łyżki bazylii (świeżej lub suszonej)
-4 łyżki oliwy z oliwek
-sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 190 C.
- Warzywa pokroić na talarki o grubości 1-3mm(można użyć mandoliny/szatkownicy).
- Bakłażan namoczyć w wodzie z odrobiną soli.
- Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodać papryki, dusić pod przykryciem przez 10minut.
- Dodać pozostałe składniki na sos oraz przyprawy, dusić kolejne 10 minut.
- Po tym czasie odstawić do ostudzenia i zblendowania.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlać sos (tyle, by przykrył on dno), a następnie ułożyć na zmianę plasterki warzyw.
- Piec przez 40minut z folią aluminiową (lub papierem do pieczenia wyciętym na kształt naczynia).
- Po 40 minutach zdjąć folię i polać oliwą z oliwek, posypać bazylią i przyprawami, piec kolejne 20 minut.
Ratatouille smakuje świetnie też kolejnego dnia, przed podaniem należy podgrzać w piekarniku przez ok.15 minut w temp 180 C.